Článek k eurovolbám – 2009

01.04.2010 11:13

 

Letos se budou konat volby do Europarlamentu. V době, kdy pod náporem globální hospodářské krize bankrotují banky, firmy.  Stovky tisíc lidí jsou bez práce a stát jim nedokáže účinně pomoci, v duchu pravicového hesla: „Každý je odpovědný sám za sebe!“ Jaký to má však negativní dopad pro naprostou většinu lidí – se všemi důsledky do budoucna – není třeba rozvádět. Kde tedy hledat cestu k nápravě tohoto stavu? Domnívám se, že je to především ve spojení demokratických levicových sil v Evropě, které mají recept na účinnou pomoc především lidem samotným. V tomto pojetí je také koncipována Oranžová kniha ČSSD, která se v pěti zásadních programových prioritách opírá o řešení, která však mohou být účinná pouze na nadnárodní úrovni, především v Evropské unii. Zde, v souladu s programem a politikou Evropské sociálně demokratické  strany (PES) se zasadíme prostřednictvím našich europoslanců o další posílení a rozvíjení Evropského sociálního modelu, osvědčeného například v řadě skandinávských zemí.

A zaměření našich témat?

Je to podpora zaměstnanosti a pomoc nezaměstnaným, Sociální pojištění pro důstojný život, Sociální stát přátelský k rodinám s dětmi, Sociální a zdravotní služby ve prospěch kvality života a Sociální úloha státu, krajů a obcí. Všechna témata jsou navzájem provázaná. Poslední tři programové priority jsou zaměřeny na pomoc rodinám s dětmi, lidem starším a nemocným. ČSSD je přesvědčena, že pro zdravý vývoj společnosti i pro individuální život rodiny –  to je přece základ – je nejvhodnější taková forma soužití rodičů s dětmi, kdy se oba, muž i žena, podílejí jak na rodinném rozpočtu, tak na výchově i péči o děti. Pro úspěšnou rodinnou politiku je naprosto stěžejní slaďování rodinného a profesního života. ČSSD proto prosazuje minimalizaci dopadů diskriminace na rodiče malých dětí, zejména matek na trhu práce. V zákoníku práce chceme zachovat stávající ochranu zaměstnaneckého poměru pro rodiče na mateřské a rodičovské dovolené.  Totéž se týká zlepšení podmínek pro rodiče pečující o děti se zdravotním postižením. Z celé škály dalších návrhů obsažených v Oranžové knize ČSSD na podporu rodin s dětmi zmíním například navržení způsobu finanční podpory pro rodiny usilující o vzdělávání svých dětí, včetně dětí se zdravotním postižením  formou stipendií nebo  grantů, slev pro studenty či rodiny. ČSSD je si také vědoma složitého postavení neúplných rodin. V souboru opatření je pro to návrh komplexní úpravy vyživovací povinnosti k nezaopatřeným dětem, jejíž součástí bude stanovení minimální výše výživného, zlepšení možnosti exekutivního vymáhání výživného zavedení institutu náhradního výživného. Zlepšíme také systém sociálních dávek pro rodiny s dětmi. V případě, že bude rodič nezaměstnaný, dostane přídavek ihned následující měsíc a bude jej pobírat po celou dobu pobírání podpory v nezaměstnanosti.

Neméně důležitou kapitolou jsou „Sociální a zdravotní služby ve prospěch kvality života“. Hlavní cíle ČSSD v této oblasti jsou umožnit uživateli zapojení do běžného života, pokud to jeho zdravotní stav umožňuje, preference péče v rodinném prostředí, tam, kde je to možné. Pokud zdravotní stav uživatele  péči v rodině neumožňuje, zajistit mu důstojné prostředí a zacházení a v neposlední řadě právo na svobodné rozhodnutí uživatele, jakou službu si zvolí podle svých individuálních potřeb.

Úloha krajů a obcí je v sociální  oblasti nezastupitelná. Zatím, dle dosažených poznatků je možno konstatovat, že kraje si své místo v systému veřejné správy teprve hledají a obce si ještě zdaleka neosvojily svoji roli, kterou by v sociální oblasti měly plnit. Je proto úkolem představitelů ČSSD v krajích a obcích prosazovat sociálně demokratickou sociální politiku. Vycházet přitom z osvědčených programových dokumentů Evropské unie, kde budeme mít své nově zvolené zástupce. Dokument Oranžová kniha ČSSD je rozsáhlý, obsažný materiál. Stojí nejen za prostudování, ale především je cestou jak spojenými silami hledat řešení ze současné globální ekonomické a tím i společenské krize.

                     Ing. Vladimíra Lesenská,

                      poslankyně

                      předsedkyně Podvýboru pro investice v sociální oblasti,

                      místopředsedkyně Stálé komise pro rodinu