Dějepisná soutěž gymnázií

01.12.2011 15:47

 

Ve čtvrtek 24. listopadu 2011 se v prostorách velkého sálu Ekonomické fakulty Západočeské univerzity uskutečnil již jubilejní XX. ročník Dějepisné soutěže studentů gymnázií.

Do Chebu letos zavítalo 225 studentů a 74 středoškolských učitelů dějepisu ze 72 gymnázií  České republiky a 2 gymnázií z Bratislavy a z Košic.  Košické gymnázium se soutěže zúčastnilo poprvé a přijelo do Chebu z největší dálky. V letošním roce si studenti ověřovali své vědomosti  ve čtyřech kolech  písemných testů na téma „Od válečné pohromy k vrcholům barokní kultury“, tedy období, které zahrnovalo historii českých zemí od roku 1618 do roku 1740. Otázky pro soutěžící studenty připravovali známí historici Petr Vorel, Zdeněk Beneš a Miroslav Stulák.
Vítězem letošního historického klání se stali studenti  z litoměřického gymnázia. Druhé místo obsadili gymnazisté z Jihlavy a třetí místo se 124 body získali středoškoláci z Olomouce, kteří byli v loňském roce první.

Vítězné družstvo si kromě medailí a putovního poháru  odvezlo z Chebu také počítač s monitorem pro své gymnázium a zájezd do Itálie pro soutěžící studenty a jejich pedagoga. I další úspěšná družstva získala velice atraktivní ceny – fotoaparáty, netbooky, barevnou inkoustovou tiskárnu, dataprojektor, „chytré“ telefony a historické atlasy z Ottova nakladatelství.  Každý  účastník soutěže obdržel knihy o historii českých zemí v hodnotě cca 5 000 Kč. Středoškolské soutěže byli přítomni renomovaní historici a zapojili se do ní i významné osobnosti veřejného života – arcibiskup pražský Dominik Duka, rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl, zpěvák Karel Gott a další. Záštitu nad akcí převzali předseda vlády a předsedové obou komor Parlamentu ČR.

Dějepisná soutěž se těší již řadu let podpoře ze strany sponzorů. Jubilejní XX. ročník se mohl pochlubit podporou více než 350 sponzorů. Kromě desítek firem, podnikatelů a jednotlivců získala soutěž osobní finanční podporu většiny členů vlády České republiky,  Poslanecké sněmovny a Senátu. Mezi poslanci, kteří finančně soutěž podpořili, byla i Vladimíra Lesenská. Díky jejich finanční podpoře se podařilo organizátorovi soutěže, Miroslavu Stulákovi, získat peníze ve výši přes 1 500 000, - Kč. Z větší části byly použity na zakoupení knih o historii českých zemí pro všechny účastníky Dějepisné soutěže.