Fialův děravý deštník proti drahotě

28.05.2022 19:15

DEŠTNÍK PROTI DRAHOTĚ – 100 MILIARD KČ

Informační portál (jak sdělil premiér Petr Fiala) vznikl ke zpřehlednění situace, zároveň má sloužit jako návod, jak má zájemce o podporu svůj nárok na ni uplatnit. Opatření (na snížení dopadů zdražování) děláme systematicky, cíleně, děláme je tak, abychom pomohli těm, kteří si s tou situací sami pomoci nemohou. Pomáháme seniorům, těm, kteří se dostávají do existenčních problémů. Snažíme se také pomoci střední třídě, pomoci rodinám s dětmi, samoživitelům a samoživitelkám – řekl Fiala.

Krásně se to čte a možná i poslouchá při tiskové konferenci, ale…
- Zvýšení důchodů v lednu, červnu a do konce roku ještě jednou + 700,- Kč – vláda uvádí valorizaci v září (min. 47 mld. Kč) – dáno zákonem, tak jak vlastně nad rámec svých zákonných povinností vládní pětikoalice pomáhá?
- Zvýšení slevy na poplatníka pro letošní rok (12 mld. Kč) – tak tento zákon schválila už loni předcházející Sněmovna, tak jak vlastně pomáhá současná vláda?
- Jednorázová podpora rodin s dětmi ve výši 5.000,- Kč (10 mld. Kč) – to opravdu vymyslela současná vládní pětikoalice a teď se dohaduje, kdo a jakým způsobem na tuto „plošnou“ dávku dosáhne, a kdo a kdy ji vyplatí… Jak vlastně vláda dospěla k této jednorázové sumě před volbami? Pardon – před začátkem školního roku, když pastelkovné tehdejší opozice a současná vláda kritizovala horem dolem :o)
- Pomoc podnikatelům a firmám – jediná – program Záruka Energie – pro malé a střední podnikatele z vybraných odvětví. Jedná se o MOŽNOST ZÍSKÁNÍ ZÁRUKY DO 80 % JISTINY NA PŮJČKU JEDEN AŽ DESET MILIONŮ. Tuto pomoc Národní rozvojová banka spustila 31. března a za první tři týdny (světe div se!!!) neobdržela žádnou žádost. Proč stát nutí ty, kteří nás zaměstnávají, živí, dodávají potraviny, oblečení, stavební materiál a všechny další výrobky nutné k životu, se zadlužovat??? Snad proto, aby naše firmy zkrachovaly a vyklidily tak trh zahraničním konkurentům, kteří nám sem dodají ještě nekvalitnější zboží, než nám nyní případně dodávají?
- Navýšení životního minima – vláda od dubna životní minimum pro jednotlivce navýšila na částku 4.250,- Kč, tj. o 10 %. Ano – díky tomu dosáhne na dávky širší okruh oprávněných osob. Ano a díky tomu možná uplatí drahé energie a polostátní ČEZ si s nadšením mne ruce nad miliardovými zisky. Kdy a jakým způsobem, za čí vlády probíhala privatizace energetických firem? Opravdu vláda nemůže nebo nechce na tomto faktu cokoli měnit? Je opravdu moc hezké, že na dávky dosáhne širší okruh ohrožených a co dostanou zadarmo? Proč životní minimum nestouplo na 5.000,- Kč?
- Snížení spotřební daně na pohonné hmoty o 1,50 Kč od června do září nám cenu pohonných hmot sníží jak? Proč naopak cena benzínu a nafty nadále roste i přes to, že cena za barel ropy stagnuje a dokonce občas i klesá? Jak mi pomůže zrušení přimícháváni biosložky do pohonných hmot? Vláda tvrdí, že v budoucnosti toto opatření zlevní naftu o 1,5 až 2,- Kč na jeden litr. Ale stát aktivně monitoruje marže a ceny pohonných hmot. Ale toto sledování již probíhá dlouhodobě. Co je tedy na tom nového?
Deštník zkrátka shrnuje, co všechno naše vláda pro nás dělá, jak pro nás pracuje, jak je skvělá. Ale nevyčetla jsem z tohoto webu jediné opatření, které by již dlouhodobě nefungovalo z dřívějška – např. podpora flexibilních úvazků (ještě by bylo potřeba, aby o tyto úvazky měli zájem zaměstnavatelé). Nevyčetla jsem nikde jak nám naše vláda pomůže s neuvěřitelným růstem cen základních potravin, pohonných hmot a energií. Tak jak je nám vlastně pomáháno za současné situace? Dávkami. Myslíte si, že díky dávkám, budou moci přežít naše firmy? Co nám vlastně nový web pořízený za „pouhých“ 30.000,- Kč z rozpočtu úřadu vlády přinesl? Na tuto otázku si, prosím, odpovězte každý sám.
Okolní státy reagovaly a zavedly různá opatření co nejrychleji a mnohdy plošně. U nás?...