Koalice už smlouvu nepotřebuje

13.11.2010 07:17

Týniště nad Orlicí - Starosta v pětičlenné radě zasedne spolu s další zástupkyní ODS Irenou Černínovou, dvěma sociálními demokraty (Vladimírou Lesenskou, Josefem Otavou) a zástupcem SNK– ED Pavlem Nadrchalem. 

Že vítěz bere vše, ani v komunální politice neplatí. KSČM, která v Týništi zvítězila se čtyřmi mandáty, nemá ani zástupce v radě města.

Jméno v čele radnice se nemění, město další čtyři roky povede Jaroslav Matička z ODS, která získala tři mandáty, stejně jako TOP 09. Starosta v pětičlenné radě zasedne spolu s další zástupkyní ODS Irenou Černínovou, dvěma sociálními demokraty Vladimírou Lesenskou, Josefem Otavou (1. neuvolněný místostarosta) a zástupcem SNK– ED Pavlem Nadrchalem (2. neuvolněný místostarosta).

Znovuzvolený Matička byl spokojen s hladkou volbou. „Dosavadní koalice si předchozí čtyři roky ověřila práci ve vedení města a rozhodla se v ní pokračovat, pokud dostane od voličů dostatečný počet mandátů, což se stalo,“ konstatoval. Vysvětlil, že na rozdíl od předchozích voleb, kdy koalici stvrdili podpisem smlouvy, jim letos stačí podání ruky. Vedle ODS, ČSSD, SNK–ED patří k partnerům i SNK – sportovci pro město.
Chtěli poměrné zastoupení
Matičkův protikandidát, komunista Jan Vaník, který získal nejvyšší počet preferenčních hlasů (709), neskrývá zklamání: „Nevolí se podle vůle lidí, 21 procent voličů z Týniště nebylo vyslyšeno. My jsme vždy chtěli, aby bylo poměrné zastoupení v orgánech města, v radě. Není o to zájem. Zřejmě jde o to, aby se lidé otrávili a k volbám vůbec nechodili,“ komentoval čtvrteční volbu zastupitelů Vaník, jehož strana nemá ve městě podporu ani na levici (ČSSD).

Poslankyně Parlamentu ČR, sociální demokratka Vladimíra Lesenská, zvolená radní, je rovněž spokojená, že se naplnily předvolební dohody. „Měli jsme od naší místní organizace mandát, který stále ctí bohumínské usnesení ČSSD: s KSČM nevyjednávat. Takže bychom ho ani nemohli překročit,“ zdůvodnila Lesenská volbu a doplnila, podobně jako Matička, že chtějí pokračovat v koalici, která podle nich dobře pracovala předchozí roky.

Vaník je za KSČM spokojen alespoň s tím, že byl zvolen předsedou finančního výboru: „Budeme mít přehled přes finance, kam jdou.“ Dodal, že se jako opozice nadále chtějí zasadit o realizaci okruhu na Albrechtice, o rekonstrukci nádraží, zastřešení zastávek dopravy, o zřízení sociálního zařízení na hřbitově či o pokračování obnovy zeleně v parku.

Jako úspěch hodnotí svůj vstup do týnišťské komunální politiky TOP 09, přestože se její zástupce nedostal do rady. Nová strana zde získala 3 mandáty, ze všech měst okresu v Týništi dopadla nejlépe. „Na to, že jsme stranou novou, je to úspěch, jsem velmi rád,“ uvedl zastupitel TOP 09 Libor Stolín.

Zdroj: https://rychnovsky.denik.cz/zpravy_region/koalice-uz-smlouvu-nepotrebuje20101112.html