Krajkářky se setkaly ve Vamberku

11.07.2012 19:35

VAMBERK - 13. ročník Mezinárodního setkání krajkářek a šesté bienále české krajky se konal podle tradice od 29. června do 1. července ve Vamberku.

Krajkářky zaplnily Městský klub Sokolovna, místní hotel i muzeum. Doprovodný program byl připraven v areálu vamberecké krajky, zdejší knihovně, v kostele sv. Prokopa a sv. Barbory, v letohradském muzeu a tamním kostele Nanebevzetí Panny Marie. K akci se připojil mimo jiné také zámek v Kostelci nad Orlicí, v jehož galerii Kinský si můžete prohlédnout do 15. července výstavu s názvem Textilní konfrontace a výstavou s názvem Začalo to krajkou se přidala také expozice Muzea a galerie Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou. Ve třídenním programu nechyběly mimo jiné módní přehlídka Krajkářské školy Vamberk, mezinárodní výstava krajek, ukázky Vyšší odborné školy a Střední umělecké školy textilních řemesel z Prahy, seminář o ruské krajce a další program. „Jsem rád, že vás mohu přivítat v městě krajky – ve Vamberku na „šťastném“ třináctém mezinárodním setkání krajkářek a šestém bienále české krajky. Během tří dnů se zúročí roční práce mnoha z vás, tedy krajkářek a vy se pochlubíte – s tou pravou stavovskou hrdostí – tím nejlepším, co jste za rok vytvořili. Ti, kteří soutěží v rámci šestého bienále dokonce za dva roky,“ řekl při pátečním zahájení programu starosta města Jiří Mazúch. Bohatá účast nejen z Čech, ale také ze zahraničí svědčí o tom, že se slavnosti staly pojmem a že se sem lidé rádi vrací.

Poděkování za přípravu několikadenního programu patří podle Mazúcha mimo jiné vedoucí Městského klubu Sokolovna Zdeně Freivaldové, na jejíchž bedrech ležela tíha „krajkářských slavností“. „Při komponování programu jsme využili toho, že jednou z nových dominant města se stal hotel na zdejším náměstí. Je to pro nás velká zkušenost, která vznikla na základě připomínek návštěvníků, jimž se zdálo nepatřičné, odjíždět na tradiční módní přehlídku do Rychnova nad Kněžnou nebo do Doudleb“, řekl Orlickému týdeníku starosta Jiří Mazúch. „Všem těm, které nám touto cestou předávají kus svého srdce bych přála, abychom se tady sešli nejen příští a přespříští rok znovu, ale také za dalších třináct let a více,“ popřála účastnicím akce poslankyně parlamentu ČR Vladimíra Lesenská, která přijala pozvání na zahájení. „Návštěvníci, kteří přijedou ze zahraničí do Královéhradeckého kraje na hejtmanství, pokaždé uvítají, když dostanou tradiční umělecké dílo – výrobek vamberecké krajky.Řekl bych, že je to nejvíce oceňovaný dárek, který v rámci produktů našeho kraje dáváme,“ řekl krajský hejtman Lubomír Franc, který se zúčastnil slavnostního zahájení.

Letošní ročník se odlišoval od ostatních podle Zdeny Freivaldové tím, že o něj byl o mnoho vyšší zájem než v letech minulých. „Mimo jiné jsme udělili čestné občanství, které se ještě nikdy neudělovalo. Za krajkářskou tvorbu ho dostala akademická malíře Eva Fialová. Například výstavu o ruské krajce tady máme letos poprvé a je o ni velký zájem. Každý rok chceme dát prostor ve výstavní síni nějakému jinému státu,“ řekla Zdena Freivaldová. Letošního ročníku se zúčastnili mimo jiné vystavovatelé z Anglie, Německa, Ruska, Dánska, Ukrajiny, Slovinska, Maďarska nebo Slovenska.

„Přijeli jsme vlakem už ve čtvrtek a budeme tady do neděle. Cestovalo se nám komplikovaně, pětkrát jsme pětkrát přestupovali. Nakonec všechno klaplo a jsme rádi, že jsme tady. Jezdíme sem rádi,“ řekla Orlickému týdeníku Terézia Vitková z Bratislavy, která se věnuje paličkování krajky přibližně dvacet let. Jak nám řekla: „Od kdy jsem se naučila paličkovat, už mě to nepustilo“. Na prohlídku sem přijely zájezdy z České republiky, Slovenska, Německa, Rakouska i Polska. Vloni zavítalo do Vamberka na krajkářské slavnosti víc jak tři tisíce lidí. Letos byla podle pořadatelů účast ještě vyšší.

Zdroj: https://www.orlickytydenik.cz/krajkarky-se-setkaly-ve-vamberku/