Mladí fotbaloví brankáři v Kostelci trénovali s Karlem Podhajským

26.08.2010 21:59

Kostelec nad Orlicí - Nevšední zážitek připravil pro své mladé brankáře fotbalový klub v Kostelci nad Orlicí. Na 2. ročník brankářské školy pozval východočeskou legendu, bývalého ligového brankáře a současného trenéra brankářů v FC Hradec Králové Karla Podhajského. Celkem 11 adeptů brankářského řemesla absolvovalo celou tréninkovou jednotku, kde si vyzkoušeli a mohli okoukat základní dovednosti.

Druhý ročník fotbalového kempu vede vynikající brankář a stále aktivní hráč Kostelecké Lhoty Pavel Hejčl. On tento projekt před rokem vymyslel, poprvé zrealizoval a teď se těší prvních úspěchů. Celý program je rozdělěný do jednoho týdne. Brankáři se scházejí každý den a právě návštěva Karla Podhajského pro ně byla odměnou za tvrdou práci a poctivou přípravu.

Celý trénink Karel rozdělil do několika částí. Kluci si postupně vyzkoušeli ty nejzákladnější dovednosti - chytání míče, rozehrávku, tzv. dvojí krytí nebo rychlé reakce. Především ale vyzkoušeli nová a moderní cvičení. "S mladými brankáři je potřeba pracovat. V každém týmu by měl být trenér brankářů. Jenom střelba chlapcům nic nedá," říká Karel Podhajský.

"Důležitá je mrštnost, obratnost a rychlé nohy," dodává exligový brankář, který se pyšní 161 starty v nejvyšší soutěži. A že žádnou z těchto vlastností neztratil se mohli všichni přítomní přesvědčit na vlastní oči. Věřme, že v Kostelci vyroste další ligový brankář a jednou třeba řekne: "Mým vzorem byl Karel Podhajský!"

Poděkování patří Pavlu Hejčlovi a sponzorům, bez kterých by se 2. ročník fotbalové školy nemohl uskutečnit. Záštitu nad tímto sportovním projektem převzali Ing. Vladimíra Lesenská, poslankyně Parlamentu České republiky a Bc. Jan Šlaj, lídr kandidátky ČSSD pro komunální volby v Kostelci nad Orlicí.

Karel Podhajský se narodil 24. ledna 1972. Začínal v Polici nad Metují, odkud zamířil do Hradce Králové, na vojně byl ve Znojmě, dva roky působil ve Slušovicích.

Poté se vrátil do Hradce Králové, na jaře 2000 odešel do Jablonce. V létě 2001 přišel do Hradce na hostování, o rok později se vrátil do Jablonce. Od srpna 2002 chytal znovu v Hradci, v lednu 2005 o něj měla zájem pražská Slavia, ale kluby se nedomluvily.

V nejvyšší soutěži debutoval v sezoně 1994/95, odchytal v ní 161 utkání. Dnes působí jako vedoucí A mužstva FC Hradec Králové a především jako trenér brankářů ve stejném klubu. Do branky se mohl podívat ještě v letošní sezóně, kdy shodou okolností při zápase v Českých Budějovicích zastával pozici druhého brankáře a kryl záda Jiřímu Lindrovi.

Zdroj: https://www.orlicky.net/index.php?id_zpravy=11857140811282852756