Předčasné volby - otázky a odpovědi

12.08.2013 14:49

Odpověďi na otázky pro server Ihned.cz prostřednictvím e-mailové korespondence:

Otázka: Budete příští týden hlasovat pro rozpuštění poslanecké sněmovny?
Odpověď: Ano, budu hlasovat pro rozpuštění. Myslím si že jsme tuto vůli již vyjádřili dostatečně jasně já i kolegyně a kolegové z mého poslaneckého klubu ČSSD v minulém hlasování na 55. schůzi Sněmovny i svými podpisy pro svolání mimořádné 59. schůze.

Otázka: Jste pro, aby prezident počkal s rozpuštěním několik týdnů kvůli schvalování zákonů?
Odpověď: Proč by měl prezident čekat s rozpuštěním? Buď se my poslanci chceme nebo nechceme rozpustit. O problému schalování některých zákonů velmi dobře vím a je mnoho zákonů, které nebyly projednány ani v případě konce normálního nezkráceného volebního období a byly stejně důležité jako ty, které máme projednávat nyní. Opravdu důležité zákony pak velmi rychle předložila nová vláda. Pokud tedy k této situaci dojde, je na plné zodpovědnosti nové vlády vzniklé po nových volbách, aby je urychleně projednala a předložila do legislativního procesu.
Otázka: Které konkrétní zákony je nutno ještě  přijmout?

Odpověď: Nebudu psát, které zákony je nutné ještě přijmout teď a brát to jako důvod pro oddálení rozpuštění Sněmovny, ale napíši, které zákony jsou důležité schválit co nejdříve i za cenu zkrácených jednání - zákon o rozpočtu ČR pro rok 2014, zrušení sKaret, zákon o sociálních službách. Velmi velký problém vidím v nabytí účinnosti nového Občanského zákoníku od 1.1.2014 se všemi jeho návaznostmi a to i v případě, že budou relativně včas přijaté doprovodné změny dalších zákonů.