Problémy Královéhradeckého kraje - jak je řešit?

15.07.2021 21:48

Problémy

Zásadní problémy Královéhradeckého kraje vidím hned tři. Jednak je to dopravní obslužnost, dále pak dostupnost zdravotní péče a zmínit je třeba i dostupné bydlení. 

Jsou tu dálnice jako je D11 či D35, které je třeba dokončit, nicméně opomenout nelze ani omezování spojů v železniční dopravě v okrajových oblastech kraje. Dále pak nedostatek praktických lékařů zejména v těch malých obcích a absence stomatologů i ve městech. A nakonec nedostatek nových bytů, zejména startovacích bytů pro mladé rodiny, a k tomu rapidně se zvyšující ceny stávajících bytových jednotek.

 

Návrhy řešení

U všech tří problémů je třeba rozlišovat, do jaké míry může pomoci stát a kde naopak je to už spíše v gesci samosprávy, ať už té krajské, anebo obecní. Jako poslankyně se budu snažit působit v obou rovinách. To znamená budu iniciovat jak zákony či novely zákonů, které budou smysluplné a věci usnadní, tak budu působit jako podpora samosprávám a snažit se pro ně získat informace na ministerstvech a dalších úřadech v Praze, jak by mohly problémy samy vyřešit. 

U dopravní obslužnosti co do výstavby nových silnic je především nutný takový stavební zákon, který urychlí povolání staveb a odstraní přebytečnou byrokracii. Je tu ale důležitá i role samosprávy, jelikož drtivá většina komunikací v kraji je ve správě Královéhradeckého kraje, který pokud nechce rozbité silnice, tak musí tuto kapitolu rozpočtu posílit. 

Co se týče dostupnosti lékařské péče, tak je třeba, aby stát podporoval lékařské fakulty, aby mohly přijímat více uchazečů. Zároveň je třeba ocenit snahu Královéhradeckého kraje o poskytování stipendií mladým medikům, kteří se za to zavážou nějakou dobu po dokončení studií působit v krajských nemocnicích. Myslím si ale, že kraj by se měl snažit vytvářet takové podmínky ve svých nemocnicích, aby v nich absolventi lékařských fakult měli zájem zůstávat i bez ohledu na poskytované stipendium. Probíhající koronavirová krize ostatně ukazuje, jakou stěžejní úlohu zaujímají lékařské profese v naší společnosti.

Otázka dostupnosti bydlení se dá řešit jak centrálně, tak lokálně. Jinými slovy stát musí poskytovat jak metodickou, tak finanční pomoc v podobě dotačních titulů obcím, a zároveň samosprávy musí vykupovat pozemky či měnit stavební účel u těch stávajících, aby mohla začít obecní výstavba. To je ale pouze jedna strana mince. Dále to pak je otázka výše nájmů a cen bytů vystavěných obcemi, kde by měl rozhodovat znalecký posudek. A právě v tomto případě mohou obce vstoupit na poměrně agresivní trh s nemovitostmi a alespoň do určité míry srazit požadované částky ze strany soukromých prodejců. 

 

Ing. Vladimíra Lesenská, lídryně krajské kandidátky SPD, ředitelka kontaktního pracoviště Úřadu práce ČR a exposlankyně