Program Hnutí občanů za kraje

01.10.2018 16:43

Týniště nad Orlicí musí být městem:

• pro všechny, kteří v něm chtějí být a jsou doma – pro děti, mladé, rodiny, seniory – pro všechny generace!
Budeme podporovat všechny subjekty v rámci mezigenerační spolupráce, budeme podporovat veškeré služby pro rodiny, seniory a zapojovat se do případných celostátních i krajských programů. I nadále je nutné podporovat všechny volnočasové aktivity:
- sport – je nutné podporovat veškeré sportovní aktivity hlavně mládeže, vždyť je to nejúčinnější prevence jakéhokoli patogenního jednání a hlavně sportovní aktivity jsou součástí zdravého životního stylu. Spolupráce se sportovním klubem, údržba a rozvoj sportovišť.
- kulturu– Kulturní centrum po rekonstrukci nabízí celou řadu možností od pořádání koncertů, divadelních představení, přes možnost výstav různě tematicky zaměřených až po pořádání nejrůznějších přednášek a kurzů. Budeme i nadále podporovat již tradiční kulturní akce ve městě a v našich obcích. V této oblasti lze zcela určitě navázat i užší spolupráci s naší římskokatolickou farností as farním sborem Českobratrské církve evangelické.
Najdeme novinky, které se do budoucna stanou tradicí?
- spolkovou a klubovou činnost – ve městě působí kluby důchodců, mateřské centrum Ratolest, spolky s nejrůznějším zaměřením. Budeme pokračovat v podpoře veškeré stávající činnosti a zaměříme se na spolupráci se spolky v jednotlivých našich obcích – Křivicích, Petrovicích, Rašovicích, Štěpánovsku.
- vzdělávání – mateřské školy, základní škola, základní umělecká škola – město musí zajistit vybavení svých zařízení tak, aby splňovala všechny požadavky na moderní vzdělávání, bezbariérové přístupy! Je připraveno rozšíření ZUŠ a bude potřebné zajistit rozpočet na jeho realizaci.
Chceme podporovat celoživotní vzdělávání i osvětu pro naše seniory.
Budeme podporovat vzájemnou spolupráci mateřských škol a základní školy s naším Geriatrickým centrem, dobrovolnictví a mezigenerační vzájemná pomoc a výměna zkušeností.

Geriatrické centrum musí i nadále zajišťovat služby alespoň ve stávajícím rozsahu, ale budeme hledat možnosti rozšíření terénních sociálních i zdravotních a odlehčovacích služeb, aby se v Týništi dobře žilo i rodinám, které pečují o své nemocné, hendikepované a seniory v domácím prostředí.

Město ale musí řešit i to základní – dostupné bydlení(nájemní i družstevní formy bydlení, stavební parcely pro individuální výstavbu).V žádném případě nebudeme podporovat bydlení formou ubytoven a jejich masivní budování v území města, s případnými investory budeme jednat o jiných možnostech a podporovat bytovou výstavbu.

• bezpečným!
Chceme zajistit kvalitní zázemí pro naše hasiče (výstavba nové požární zbrojnice a nových komunikací pro snadný výjezd požární techniky), vytvářet podmínky pro kvalitní práci městské policie (zajistit materiálně technické vybavení a vzdělávání odpovídající vzrůstajícím nárokům na jejich práci a v případě potřeby navýšit počet městských strážníků).
Velmi nutné je úzce spolupracovat s Policií ČR a HZS a účastnit se jejich preventivních programů a projektů.

• které plně respektuje životní prostředí!
Obnova, rozšiřování a údržba zeleně uvnitř městamusí být naprostou samozřejmostí (obnova parku), ale také nesmíme zapomínat, že jsme městem uprostřed nádherných lesů. Je nutné zajistit opravdu důsledné třídění odpadů! Městem protéká náhon Alba – budeme jednat s jeho majitelem s Povodím Labe, aby náhon byl pravidelně čištěný a hlavně v sušších obdobích byl plně funkční. Pro údržbu zeleně, chodníků, komunikací a ploch navrhujeme omezit postřiky nejrůznějšími herbicidy na minimum aplevel likvidovat šetrným způsobem.Budeme využívat v co největší míře spolupráci s úřadem práce v rámci veřejně prospěšných prací a veřejné služby.

• vstřícným podnikatelům, kteří v jeho území zajišťují pracovní příležitosti a služby pro naše obyvatele i široké okolí.

• s velmi dobrou dopravní obslužnostítak, aby hladce probíhalo veškeré zásobování, ale i doprava do zaměstnání, do škol a za aktivitami, které město nemůže zajistit. Musíme i do budoucna řešit dostupnost centrální části města pro naše obecní části (výstavba již projekčně připravené cyklotrasy Týniště – Křivice a hledání možností nových cyklotras, nadále chceme zajišťovat dostatečnou kapacitu MHD a její návaznost na autobusové i vlakové spoje). V této oblasti je nejdůležitějším bodem křížení železničních tratí se silnicemi v městě (realizace podjezdu, železničního přejezdu u bývalého Elitexu a podchodů), postupná rekonstrukce komunikací a křižovatekve městě i v našich obcích (připravovaná realizace křižovatky ulic Turkova – Mostecká, komunikace ve Štěpánovsku a Petrovicích, Rašovice).

• které bude řešit parkování aut ve svém území a hlavně v sídlišti U Dubu – výstavba parkovacího domu nebo garáží.
Na toto téma bude nutná velmi široká diskuze, abychom našli ve spolupráci s vámi všemi nejlepší řešení a následně i způsob realizace a financování zvoleného způsobu parkování!

 

Pokud Vás náš program zaujal, použijte svůj volební křížek a zaškrtněte celé naše hnutí HOZK = Hnutí občanů za kraje, s jehož podporou kandidujeme.