Reakce na tvrzení Jana Birke, aneb jak to bylo s mým odchodem z ČSSD

21.07.2020 14:51

 

V článku na Seznam Zprávy je uvedeno, že jsem ukončila členství v ČSSD tím, že jsem nezaplatila členské příspěvky. Tvrdí to krajský předseda a poslanec Jan Birke, a že lidem, jako jsem já, přát ve volbách štěstí nebude.

Předně, bylo mi ctí, že jsem mohla hájit zájmy Rychnovska po dvě volební období v Poslanecké sněmovně. Byla jsem koneckonců první a bohužel zatím taky poslední sociálnědemokratickou poslankyní za tento okres.

Své členství jsem v ČSSD ukončila po více než dvacetiletém působení v této straně. Pracovala jsem ve svém volném čase pro stranu na místní, okresní, krajské i celostátní úrovni. Hlavním důvodem ukončení členství bylo to, že jsem vedení strany přestávala rozumět. Přidaly se k tomu i ne příliš demokratické poměry v krajské organizaci za předsednictví Hany Orgoníkové. Dopis o ukončení členství obdržela jak místní, okresní, tak i krajská organizace. Skončila jsem tedy na vlastní žádost, nikoliv tím, že bych nezaplatila členské příspěvky. Ty jsem vždy řádně platila, jako poslankyně dokonce padesát ticíc korun ročně. Na rozdíl od senátora Mirka Antla, který coby nestraník neměl povinnost zaplatit do stranické kasy ani korunu. Zvýšenou známku za mandát zastupitelky jsem samozřejmě zaplatila i v roce, kdy jsem ukončovala členství. Aniž bych musela. Tolik na vysvětlenou.

Já myslím, že to je o slušnosti. V politice jsem se vždy chovala slušně, nikoho jsem nenapadala a snažila jsem se jít občanům příkladem. Právě proto si dovolím popřát ve volbách štěstí všem kandidátkám a kandidátům, včetně Jana Birke. Obzvláště ČSSD by si volební úspěch zasloužila, byť její politika tomu za poslední roky neodpovídá. Přesto se domnívám, že Česká republika potřebuje stabilní středo-levicovou stranu. To, že jsem přijala nabídku kandidovat za Svobodu a přímou demokracii, byť jako nestranička, souvisí s tím, že oslovovali odborníky v regionech, zdali by za ně nekandidovali. Senátní volby pro mě představují příležitost, jak zúročit zkušenosti z městské samosprávy a z Poslanecké sněmovny ve prospěch regionu. Kandidovat za politickou stranu nebo hnutí je jediná rozumná cesta, jak toho v parlamentním systému vlády založeném na svobodné soutěži politických stran dosáhnout. Navíc coby expertku na sociální oblast mě zaujala rodinná politika Svobody a přímé demokracie, která klade důraz na tradiční pojetí rodiny.

 

Pěkné letní dny přeje

Vlaďka Lesenská