Setkání Jizbic

28.07.2012 16:57

Sobotní den posledního víkendu v červenci patřil Jizbicím a jejich obyvatelům. Na jedné straně Jizbice u Náchoda a na té druhé Jizbice u Nymburka. Hostitelské role se zhostila Jizbice u Náchoda.

V ranních hodinách přijela vlakem od Nymburka skupina nadšenců v čele se starostkou Evou Pacltovou na vlakové nádraží v Náchodě a vyrazila na předem domluvenou turistickou výpravu po vršcích náchodska. Jako průvodci je doprovázeli pořadatelé Petr Břenda za SDH Jizbice a Jan Drška, který reprezentoval občanskou radu. Jako poslankyně za Královéhradecký kraj přivítala skupinku ze středních Čech Vladimíra Lesenská, která s nimi absolvovala celou turistickou trasu.

První zastávka po zdolání velkého kopce byla pevnost Březinka, která sloužila spolu s dalšími bunkry jako obranná linie za 1. republiky a v současné době je stále restaurována nadšenci pro historii. Poté se výprava přesunula na Dobrošov - Jiráskovu chatu. Tam proběhl oběd a se zdravicí dorazil i starosta Náchoda Jan Birke. V odpoledních hodinách dorazila výprava do cíle, kterou představovala hasičská zbrojnice na Jizbici, před kterou proběhlo focení účastníků. Program dále probíhal ve večerních až pozdních nočních hodinách na víceúčelovém hřišti, kde se uskutečnil turnaj v nohejbalu a soutěž v pití panáků. 

Ceny vítězům předala poslankyně V. Lesenská spolu s pořadateli. Akce se velmi vydařila a paní starostka slíbila, že role hostitele se v příštím roce zhostí Jizbice u Nymburka. Vladimíra Lesenská dodává: "Dnešní akce byla ukázkovým příkladem toho, jak by měli spolu obce a jejich zájmová sdružení spolupracovat. Obě Jizbice se tak staly rovnocennými partnerskými obcemi. Mohou si vyměnovat cenné zkušenosti a vzájemně se rozvíjet."

    Poslankyně Vladimíra Lesenská se starostkou Evou Pacltovou

Hromadná fotografie účastníků výpravy

Vladimíra Lesenská při rozhovoru s jednou ze zúčastněných maminek