sKarta – opět další tunel za účasti současné vlády

07.12.2012 14:50

Když se probírám všemi možnými materiály, které se zabývají sKartou, říkám si, proboha, kam nás to tato vláda svojí svéráznou sociální politikou přivedla. Jen připomínám plošné škrty pro rodiny s dětmi a invalidy, zmrazení valorizace penzí důchodců a snahou privatizovat jejich peníze do soukromých penzijních fondů. V poslední době chaos ohledně změny výplat sociálních dávek či spuštění diskriminačního projektu sKaret. Obětí se stali a stávají především sociálně nejslabší, invalidé či senioři.

Nečasova a Kalouskova vláda „rozpočtové odpovědnosti“ naprosto nedbá na víc než 85 procentní nesouhlas naší společnosti s jejím vládnutím a rozhodováním.  V duchu „po nás potopa“ rozebírá, „privatizuje“ pro sebe a své nejbližší ještě zbývající majetky, které vytvořily naše předchozí generace. Kde už se to jaksi nedá, využívají svůj potenciál k dalšímu ožebračení těch, kteří se bránit nemohou nebo na to už nemají dostatek sil. Příkladem je sociální karta - sKarta. Vyšla před několika měsíci z dílny ministerstva práce a sociálních věcí. Dílo natolik „podařené“, že byl kvůli němu zatčen kvůli korupci jeho protagonista první náměstek ministra Vladimír Šiška a neprodleně po něm se poroučel z ministerského křesla i Jaromír Drábek.

Na začátku tohoto příběhu pánové Drábek a Šiška podvedli naše občany. Uzavřeli za Českou republiku smlouvu s Českou spořitelnou, dcerou rakouské společnosti ERSTE smlouvu na dvanáct let, ke které neměli mandát. Smlouva je nezákonná a protiústavní, jak upozorňuje ombudsman a bývalý soudce Ústavního soudu Pavel Varvařovský, protože „žádný občan nemůže být nucen činit to, co mu zákon neukládá. Nikdo nesmí být nucen převzít sociální kartu s tím, že pokud to neudělá, bude potrestán zastavením výplaty dávek“. To je jedna strana problému. Tou druhou nikoliv poslední je, že se Česká spořitelna, potažmo její zahraniční matka, dostává k datům, které žádné privátní bance nepatří. Neslýchané! Vážným problémem je také zpoplatnění dalších služeb a transakcí na kartě. Skandální je, že se ministerstvo ve smlouvě zavázalo vyvinout maximální úsilí k tomu, aby se na sKarty převedly i výplaty důchodů.

S takovým posláním sKaret ostře nesouhlasí i předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása. Nakolik je tato kauza na přetřesu, svědčí výroky premiéra Nečase zpočátku, že je to už mrtvý projekt, poté že vše bude dobrovolné, aby hned vzápětí byl „opraven“ generálním ředitelem České spořitelny, že vše zůstává při starém, jen s tím novým, že si ještě najmou agenturu, která bude na komerčním základě posílat složenkou peníze domů. sKarta je a zatím zůstane povinná, přitvrzuje nová ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová, kdy smlouva s ČS podle ní nic jiného neumožňuje. A lidé, kteří odmítnou převzít pro výplatu sociálních dávek sKartu, pomoc od státu nedostanou!

Věru, dobře to bylo pány Drábkem a Šiškou vymyšlené. Zaútočit na možné, pevné zdroje příjmu tam, kde není očekávaná obrana. Na starší generace, na lidi v nouzi, se zdravotním handicapem a podobně. Prostě na lidi, kteří nejsou flexibilní, adaptabilní, rozesmátí, s mobilem u ucha, zkrátka „in“. Inu, když jde o miliardový byznys, musí jít jakékoliv ohledy stranou.

Takže, co je třeba dělat dál? S touto otázkou se na mně obrací řada lidí. I když jsme od počátku, jako opozice protestovali proti tomuto záměru, vláda i koaliční poslanci si prosadili své. Až teprve, když se zjistil skutečný stav věcí, bylo a je pozdě. V senátu je proto navržena změna zákona, která by omezila sKarty jen na dávky v hmotné nouzi. Zároveň zde vzniká další  návrh ve kterém jde o její úplné zrušení. Na tomto příkladu se také ukázalo, nakolik je tato vláda ve vleku bohatých korporací - proti většině naší společnosti.