Sněmovní výbor doporučil schválit rozpočet MPSV (ČTK)

26.11.2010 11:30

Sněmovní sociální výbor dnes doporučil poslancům schválit návrh rozpočtu ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) pro příští rok v plánované výši 483,8 miliardy korun.
ČTK, 25. 11. 2010

Částka je asi o 7,3 miliardy vyšší než je v letošním schváleném hospodářském plánu úřadu. Pro návrh rozpočtu zvedli ruku koaliční poslanci. Opozice poukazovala na zmenšení míry solidarity a možný růst chudoby a byla proti.

Na důchody půjde 354,7 miliardy korun, o 17,2 miliardy víc než podle letošního rozpočtu. Na dávky státní sociální podpory bude v rozpočtu o 3,3 miliardy méně, a to 38,3 miliardy korun. O 1,9 miliardy na 21,7 miliardy korun se sníží také částka na nemocenské pojištění a o 1,7 miliardy na 14,3 miliardy korun částka na sociální dávky. Na dávky v nezaměstnanosti bude stejně jako letos 14,3 miliardy korun, na aktivní politiku zaměstnanosti o miliardu méně - 6,3 miliardy korun.

Opozice poukazovala na to, že návrh rozpočtu vychází se schváleného úsporného balíčku, který mimo jiné omezuje porodné, nemocenskou, příspěvek na sociální péči a ruší sociální příplatek. Změny povedou k nárůstu počtu chudých a k polarizaci společnosti, uvedla Vladimíra Lesenská (ČSSD). Podle komunistky Marty Semelové ohrožují ekonomický vývoj země.

Koaliční poslanci naopak úspory hájili. "Zvyšování mandatorních výdajů není cesta, jak přispět k rozvoji ekonomiky. Přerozdělovat můžeme jen to, co vyprodukujeme," podotkl Miroslav Jeník (ODS). Podle její stranické kolegyně Lenky Kohoutové je návrh rozpočtu šetrný k nejchudším lidem a ministerstvo neškrtalo plošně. "Žádná úsporná opatření se nedotkla systému hmotné nouze, tedy nejchudších lidí," zdůraznil také ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek.

Zdroj: https://www.mpsv.cz/cs/9902