Sociální dopady vládou neřešené krize na občany

19.09.2022 13:50

Špatná komunikace – vznik problémů v manželství, rodině, v mezilidských vztazích. Teď v přímém přenosu vidíme, jak to vypadá, když špatně komunikuje vláda. To, že její komunikace s opozicí je naprosto přezíravá, bych ještě pochopila, ale že tímto způsobem komunikuje se všemi občany, a to včetně svých vlastních voličů, naprosto nechápu!!!  Až nyní vláda přichází s jistým řešením, ke kterému se dostanu, ale nejdříve bych chtěla upozornit, že obě opoziční hnutí SPD i ANO dlouhodobě upozorňovala na problém cen energií a chtěla to i řešit a mnohokrát zařazovala na program schůzí nebo svolávala mimořádné schůze. Vláda povýšeně ignorovala tyto návrhy. Přestože v ostatních státech pomáhali s cenami energiemi, tak u nás vláda na řešení krize energií kašlala. Petr Fiala například 22. 3. na Twitter napsal: „Zastropování cen energií není cesta. Pokud bychom to udělali, zaplatí to střední třída“. Co se změnilo? Ano, cena elektřiny je na burze momentálně vyšší, než byla v březnu, ale již tehdy to byl problém a místo toho, aby byla vláda připravena problém systematicky řešit, tak ho ignorovala a vzbuzovala mezi veřejností nedůvěru.
Výroky typu, že si lidé mají vzít svetr navíc, který pronesla předsedkyně Pekarová Adamová, jsou úplně mimo mísu. Chápu, že nikdo není dokonalý a občas každý může říci nějaký nesmysl. Dalo by se to přejít, i když politik by takto povýšeně rezignovat na obavu občanů by neměl, ale nedávno jsem si přečetla, že na základě tohoto výroku TOP 09 založila web svetremprotiputinovi.cz. Tomuhle už vůbec nerozumím. Pan premiér zase podstatu 70 tisícové demonstrace tzv. shodil ze stolu, když pravil, že demonstraci organizovali příslušníci ruské páté kolony. Je skutečně pan premiér tak vzdálen lidem? Nevěří, že se najdou občané, kteří se obávají o svoji budoucnost a cítí potřebu se účastnit demonstrace? V sérii tweetů potom dále napsal, že: "Během září bude jasno. Obavy občanů nepodceňujeme. Už jsme dávno oznámili i robustní podpůrný program pro všechny, kteří i tak budou mít problémy inflaci zvládnout." či "Jsem přesvědčen, že nebude třeba chodit na náměstí na podobné pochybné akce. To nikomu s drahými účty nepomůže.". Během září bude jasno? Na co vláda tak dlouho čekala? Proč vysílala jen signály? Na to, s čím přijde německý kancléř? Ví vláda, že Německo má německé zájmy a ČR české zájmy? Zároveň jsem překvapená, že od profesora politologie slyším zpochybňování relevance chození na demonstrace v případě zcela relevantních problémů. Připadá mi, že pan premiér teorii demokracie chápe trochu špatně. Nebo možná správně, ale v tom minimálním pojetí, chce, aby občané odhlasovali ve volbách a potom následující čtyři roky byli ticho.
Ale zmatená komunikace na venek mimo vládu probíhá nadále – vláda nám konečně v pondělí slavnostně sdělila, že zastropuje ceny silové elektřiny na 6 Kč za kilowatthodinu a plynu na 3 Kč za kilowatthodinu. A ejhle, pokud se k ceně přičtou i další distribuční poplatky, neměla by cena přesáhnout hranici 7 a 9 Kč za kilowatthodinu. O tom, že vyúčtování pro domácnosti probíhá v megawatthodinách, možná vláda neví. Stejně jako netuší, co v její komunikaci udělá zaokrouhlování čísel. Téměř obratem se totiž z médií dozvídáme, že vlastně skutečné zastropování jedné kWh elektřiny je za cenu 6,05 Kč a plynu za 3,025 Kč. Potvrdil to mimo jiné i mluvčí Úřadu vlády pan Jakub Tomek. Jedná se přece o pár haléřů, tak proč ten „humbuk“? Ale když maloodběratel (domácnost a malé firmy) počítá v megawattech, tak už to nejsou „jen“ haléře. Ale je pravdou, že i tak maloodběratelé ušetří oproti tomu, kdyby vláda i na dále nic nedělala. A proč vlastně ta vládní obrátka? Nejdříve nezastropovat, pak hledat postupy a řešení, až nyní k zastropování? Sám předkladatel ve své důvodové zprávě krom množství grafů uvádí i tabulku s přehledem, jak postupovaly evropské státy již od loňského podzimu!!! A naše vláda čekala téměř rok, čekala až lidé vyrazí do ulic? Čekala vláda, až naše firmy budou zavírat a propouštět? Čekala naše vláda až naše firmy budou stěhovat svou výrobu do zahraničí a naše zaměstnance propouštět? Nebo čekala na termín před volbami, aby se mohla tvářit, jak je úžasná? Opravdu si vláda neuvědomuje sociální dopady tohoto dění?
Ale tady boj naší vládní pětikoalice ZMĚNY s komunikací nekončí. V týdnu agentura Reuters konstatovala, že podle pracovní verze bude Evropská komise navrhovat prodejní cenu elektřiny vyráběné neplynovými elektrárnami ve výši 180 eur (4420 Kč) za megawatthodinu. Takže nižší při vyšších platech nejen v Německu (tam dokonce násobně vyšší než u nás!). Zastropování plynu neuvažuje. A u nás se rozjíždí vysvětlování, jak se návrh naší vlády s tím evropským doplňuje a že Evropa tato opatření navrhuje u výrobců a naše vláda u odběratelů atd., atd. Obyčejný člověk se v této komunikaci již dávno ztratil. No možná právě to má být výsledek.
A jak popsat sociální dopady všeho tohoto dění? Zmatečná komunikace uvádí všechny do nejistoty – jak to tedy opravdu je? Nejistota vyvolává nervozitu – občané vyrážejí do ulic a firmy končí nebo stěhují výrobu do zahraničí. Firmy propouštějí, přestávají tady odvádět daně a zdravotní a sociální pojištění. Propuštění zaměstnanci přestávají platit daně a odvádět sociální a zdravotní pojištění a míří na úřad práce do evidence a jejich rodiny pro dávky. Finanční nároky na výplaty podpor v nezaměstnanosti a na výplaty dávek narůstají, ale díky vládnímu přístupu a neřešení problému s energiemi již na počátku letošního roku nebo alespoň v jarních měsících, chybí finanční prostředky, které by státní rozpočet do kapitoly MPSV pro výplatu dávek a podpor v nezaměstnanosti mohl převést. Nebo na úkor čeho, je tam převede? Že tímto postupem vláda téměř nebo zcela ukončila sociální smír je jí jedno.