Vládě by prospěla projížďka vlakem …

19.07.2012 14:43

Jsou tomu už dva roky, kdy prezident Václav Klaus jmenoval tento vládní kabinet pod vedením Petra Nečase. Podle mínění našich občanů, napříč politickým spektrem, pak rozhodně s touto vládou nebyla nuda. Ale to je snad jediné pozitivní hodnocení, jako následek neustálých vládních krizí a sporů.

Nedávno jsem cestovala vlakem. V plně obsazeném kupé se náhle rozvinula debata několika lidí na téma – kam že si to kráčíme, či do Evropy nebo kam vlastně?

Nečasova vláda si vytkla za cíl boj s  korupcí  a rozpočtovou odpovědnost. No – a podívejme se na ty  výsledky  – znělo tam v kupé. Jen během jejich pololetního údobí, dvou let, se musela vyrovnávat s aférami vlastních členů kabinetu. A teď jmenovali s korupčními i jinými  kauzami, například Pavla Drobila, Alexandra  Vondru , Martina Kocourka, ale také Víta Bártu, Josefa Dobeše, Jiřího Bessera, Jaromíra Drábka a nezapomněli ani na Jiřího Pospíšila.  A  samozřejmě  přišla  řeč i  na premiéra Nečase, jak při jakékoliv příležitosti zdůrazňuje rozpočtovou odpovědnost, kdy však výsledkem jsou  škrty, totálně nepromyšlená opatření. Důsledkem těchto  experimentů  jsou jenom astronomické dluhy, bankroty firem i živnostníků.  A ty dluhy jsem udělal  já nebo ty? A v kupé to jenom hučelo.

Přitom vláda, jednotliví ministři, navzdory proklamovaným úsporným opatřením,  rozděluje  úředníkům štědré  odměny. Tu za jejich „koňskou dřinu“, jindy zas za ušetřené pracovní síly, které z úřadu vypadly pro nadbytečnost. Například  letos,  jen za 1. pololetí nechali ministři vyplatit svým spolupracovníkům téměř 70 milionů korun. Nejvíc šéf státní kasy Miroslav Kalousek pro své ministerstvo, kdy společně s dalšími třemi ministerstvy, která  jsou  pod správou TOP 09  bylo vydáno na letošních půlročních odměnách přes 38 milionů korun.  To  vše v době radikálních škrtů a omezení, kdy se neschopnost  Nečasovy vlády fatálně podepisuje na ztrátě globální konkurence schopnosti české republiky, na nárůstu chudoby, kdy téměř 80 procent obyvatelstva naší země propadá meziročně ze střední třídy do pásma chudoby.

Nic není však ztraceno, řekla jedna z cestujících. Tím, že  máme celkem nevyužitá letadla CASA  ve kterých převážíme mimo jiné i koně Převalského, můžeme do těchto letounů  naložit  i Nečasovu vládu a nabídnout ji komplet nějaké jiné zemi. Aby tam realizovala experimenty v duchu rozpočtové odpovědnosti i boje s korupcí. Kvalifikaci na to má. Ať si to užijí – i za nás.