Vystoupí na benefičním koncertu

06.12.2010 07:56

Týniště nad Orlicí - „Benefiční koncerty mám ráda, je příjemné někomu pomoci,“ svěřuje se Tereza Bónová. 

„Chtěla bych dát prostor i domácím,“ říká Vladimíra Lesenská, poslankyně Českého Parlamentu. Před čtyřmi lety iniciovala první benefiční koncert v Týništi nad Orlicí, hostovali vždy umělci z Prahy. Na letošním koncertě, který je připraven na úterý od 19 hodin v kostele sv. Mikuláše, to bude jinak. „Praha zastoupena bude, přijede Richard Pachman, který v prosinci absolvuje přes deset adventních koncertů, jsem ráda, že jsme ho získali i pro Týniště. Dalším pražským hostem bude známá mezzosopranistka Martina Kociánová. Ale letos poprvé vystoupí i hudebníci z našeho regionu - žáci z opočenské ZUŠ a dvě studentky konzervatoří, které mají své kořeny u nás. Postupně bych chtěla oslovit další umělecké školy,“ plánuje Vladimíra Lesenská.

S Petrou Flígrovou, učitelkou zpěvu v ZUŠ Opočno, se domluvila už v létě. „Naše dcery v té době studovaly stejnou školu, takže seznámení bylo rychlé,“ vzpomíná Petra Flígrová. „Původně jsem měla připravit vystoupení se svými bývalými žákyněmi, které se dostaly na konzervatoř. Ale to by bylo složité, osobní kontakt už není tak častý. Proto jsem navrhla starší žákyně ZUŠ, které jsou na velmi dobré úrovni,“ zaručuje se za své svěřenkyně Petra Flígrová. Určitě právem - mnohé její žákyně dnes úspěšně studují na konzervatořích, jedna z nich se představí i v Týništi.

Asi půlhodinové vystoupení, které připravila ZUŠ Opočno, je ryze vánoční. „Od nejstarších autorů (Adam Michna z Otradovic), přes baroko až k dnešku. S programem jsme si dali práci, snad přispějeme ke krásné předvánoční atmosféře,“ doufají účinkující z Opočna, kteří v Týništi vystoupí bez nároku na honorář. Výtěžek z úterního koncertu v kostele sv. Mikuláše bude předán Geriatrickému centru v Týništi nad Orlicí a kostelu.

Zdroj: https://rychnovsky.denik.cz/kultura_region/vystoupi-na-beneficnim-koncertu20101206.html