Zákoník práce v „nové koncepci“ - 2. část

28.01.2012 17:08

 

Od letošního roku vstoupil v platnost novelizovaný zákon č. 365/2011 Sb., zákoník práce a další právní předpisy od které si její autoři slibují zvýšení flexibility pracovně právních vztahů. Nakolik se tento záměr podaří, posoudí čas.  Jedná se o rozsáhlý materiál, proto se postupně zaměřím na jeho zásadní změny  oproti  předcházející podobě zákoníku práce.

Vznik pracovního poměru

V ustanovení §34 odst. 2 zákoníku práce bylo nově upraveno, že odstoupení od pracovní smlouvy  je  přípustné  jen do doby, kdy zaměstnanec nastoupí do práce.  Zachována zůstala možnost odstoupit od pracovní smlouvy v případě, že zaměstnanec nenastoupil ve sjednaný  čas  do práce, aniž by mu v tom bránila  překážka v práci nebo se zaměstnavatel o této překážce v práci nedozvěděl do týdne.

Do nového  ustanovení  §34 byla přesunuta úprava  pravidelného  pracoviště pro účely cestovních náhrad. Pravidla, podle kterých se určuje místo, které je považováno za pravidelné pracoviště, byla doplněna o zákaz sjednat místo pravidelného  pracoviště  šířeji než jedna obec.

Zkušební doba

I po novele zákoníku práce byla v § 35  zákoníku  práce  zachována dosavadní nejvyšší přípustná délka zkušební doby a to 3 měsíce ode dne vzniku pracovního poměru. Zvláštní pravidlo ale platí pro vedoucí zaměstnance, s nimiž může zaměstnavatel sjednat zkušební dobu v délce až 6 měsíců ode dne vzniku pracovního poměru.

Jednou sjednaná délka zkušební doby již nemůže být smluvně  prodloužena . Nicméně  ze zákona se prodlouží o celodenní překážky v práci,  pro které zaměstnanec v průběhu zkušební doby nepracoval a nově také o dobu celodenní dovolené.

V případě, že bude zkušební doba sjednána v souvislosti s uzavřením pracovního poměru na dobu určitou, bude ji možné sjednat nejvýše v délce odpovídající polovině trvání pracovního poměru. Příklad: je sjednán pracovní poměr na čtyři měsíce, zkušební doba je sjednána na dobu nejdéle dvou měsíců.

V souvislosti se zkušební dobou je třeba zmínit změnu, která je v  ustanovení    §333 zákoníku práce. Na jeho základě začne běžet prvním dnem  a skončí uplynutím posledního dne doby. Znamená to, že pokud bude v pracovním poměru nástup do práce,  příklad 1. leden se zkušební dobou tří měsíce, nepřipadne její konec na 1. duben jako dosud, nýbrž na  31.březen. Zrušení ve zkušební době musí být učiněno písemně.

Pracovní poměr na dobu určitou

Patrně nejpodstatnější změnou, kterou novela zákoníku  práce  přinesla, je komplexní přepracování právní úpravy uzavírání pracovního poměru na dobu určitou, dle ustanovení §39 zákoníku práce.

Do konce roku 2011 bylo možné uzavřít pracovní poměr na dobu určitou nejdéle na dva roky. Omezení se nevztahovalo na případy (náhrada za zaměstnance -  př. mateřská dovolená, vážné provozní důvody). Po provedené změně platí, že doba trvání pracovního poměru na dobu určitou nesmí mezi tímtéž zaměstnavatelem  a zaměstnancem přesáhnout tři roky.

Kromě nejvyšší přípustné doby trvání pracovního poměru na dobu určitou zákon nově omezuje možnosti uzavírání termínovaného pracovněprávního vztahu prostřednictvím maximálního počtu opakování mezi týmiž smluvními stranami. Platí totiž, že uzavření pracovního poměru na dobu určitou může být mezi zaměstnavatelem  a zaměstnancem opakováno nejvýše dvakrát.

Po uzavření prvního pracovního poměru na dobu určitou  mohou zaměstnavatel a zaměstnanec založit ještě další pracovní poměr na dobu určitou (první opakování) a poté případně ještě další (druhé opakování). V praxi to může znamenat, že při využití nejvyššího počtu pracovních poměrů uzavřených na nejdelší možnou dobu může pracovní poměr trvat až devět let. Platí zde však výjimka. Podle přechodného ustanovení obsaženého v novele zákoníku práce je možné ještě šest měsíců po účinnosti novely postupovat podle dohod zaměstnavatelů a odborových organizací, případně vnitřních předpisů, které byly podle tehdejšího ustanovení § 39 odst. 4 zákoníku práce do konce roku 2011  sjednány  nebo vydány za účelem vymezení  vážných provozních důvodů nebo ve zvláštní povaze, např. sezónních prací. Po 30. červnu 2012 se budou i na tyto zaměstnance plně vztahovat výše popsaná pravidla uzavírání pracovních poměrů na dobu určitou.

V příští části kusého publikování novely zákoníku práce bude zmínka o dočasném přidělení, přechod práv a povinností z pracovně právních vztahů, výpověď pro porušování režimu dočasně práce neschopného  pojištěnce  a odstupné.