Zaměstnavatelé by neměli dostávat příspěvek za benefity

23.04.2010 11:50

Praha - Zaměstnavatelé by už neměli pobírat státní příspěvky na zaměstnávání postižených za tu část platu, kterou jim vyplácejí v benefitech. Novelu zákona o zaměstnanosti, která má pravidla pro poskytování příspěvku zpřísnit, dnes schválil Senát. Novelu iniciovali poslanci proto, že invalidé často nemají možnost kvůli svému postižení benefity využít. Návrh nyní dostane k podpisu prezident Václav Klaus.

Poslankyně Vladimíra Lesenská (ČSSD) uvedla, že někteří zaměstnavatelé nutí handicapované pracovníky podepisovat nevýhodné pracovní smlouvy. Část mzdy jim pak vyplácejí prostřednictvím benefitů, například formou poukázek na masáže a podobně.

"Vyžadují, aby s nimi zaměstnanci uzavřeli smlouvu o poskytování části mzdy naturální podobou i přesto, že zaměstnancům toto nevyhovuje. Jsou tak nuceni odebírat různé poukázky na služby, které často nemohou využívat, protože jsou pro ně nedostupné, ať už z hlediska bezbariérovosti, či velké vzdálenosti," odůvodnila návrh Lesenská. Dodala, že z obavy ze ztráty zaměstnání postižení tyto dohody uzavírají.

Zaměstnavatelé by proto nově měli dostávat státní příspěvek pouze za tu část platu, kterou vyplatí v penězích. V současnosti pobírají 8000 korun na postiženého bez ohledu na to, kolik mu za práci zaplatí.

Zdroj: https://www.ctk.cz/sluzby/slovni_zpravodajstvi/vseobecne/index_view.php?id=467341