Ženy v politice – jak těžké to mají?

02.08.2021 11:51

Záleží, jak se k tomu postaví. Za mě mohu říct, že jsem na pánské kolektivy zvyklá. Od studií na hradecké stavebce a pražské ČVUT, až po práci ve stavebních firmách nebo na krajském úřadě, jsem vždy byla obklopena výhradně muži. Nicméně tam se jednalo o stavební činnost, kde byla rozhodující odbornost a nikoliv pohlaví. A rozhodně nemohu říct, že by na mě kolegové stavaři nahlíželi jinak jen proto, že bych byla žena.
Zvolení do Poslanecké sněmovny mě postavilo před další pánský kolektiv. Samozřejmě, že máte obavy, jak Vás přijmou. Jestli si o Vás nebudou říkat, že přeci nemůžete rozumět obraně, bezpečnosti či průmyslu a obchodu, jen proto, že jste žena. Nemluvě o tom, že budou posuzovat, jak se oblékáte nebo jak působíte. Vy se k tomu ale musíte postavit čelem, protože pokud zůstanete sedět v té lavici s obavami, a nepůjdete k pultíku pronést projev, žádat po ministrech vysvětlení, či přímo předložit návrh zákona, tak hlas občanů Královéhradeckého kraje nebude slyšet. Musíte si říct, že nejde o Vás, ale především o lidi.
Nejsem fanynkou uměle vytvářených genderových kvót. Já totiž věřím, že každá žena, bude-li chtít, toho dokáže vykonat tolik, jako jakýkoliv muž.

Vlaďka Lesenská