ZHOTOVENÍ „VELKÉHO ERBU RUSKÉHO IMPÉRIA“ V ČECHÁCH

06.02.2013 15:04

Myšlenka, zhotovení Velkého znaku Ruského impéria, vznikla začátkem roku 2012, v době, kdy Všekozácký svaz Českých zemí a Slovenska, založený v ČSR v r. 1921, objednal zhotovení návrhu své vlajky a standarty u České heraldické společnosti v Praze.
Po zpracování a odsouhlasení projektu vlajky a standarty, naší historické kozácké organizace, jsme zadali výrobu profesionální rodinné firmě Velebný & Fam z Ústí nad Orlicí.
            V době zpracování této zakázky se blíže vzájemně seznámilo vedení firmy Velebný & Fam a Atamanského vedení Všekozáckého svazu. Při těchto setkáních vznikla myšlenka, vyrobit Velký znak Ruského impéria k 400. výročí Domu Romanovců.
            A tak v průběhu 8 měsíců v prostorách firmy Velebný & Fam, pod vedením jejich ředitele Zdenka Velebného, vzniklo unikátní historické dílo, jehož rozměr je 170 x 200 cm.
            Pro výrobu byla zvolena kombinovaná technika výšivky. Jako podkladní materiál jsme použili vínový vlajkový samet a pro baldachýn samet v medové barvě, který jsme pokladli malými vyšívanými orly a vypolstrovali. Zbytek jednotlivých motivů je vyšit technikou malba jehlou a stínovaným tamburováním. Znaky jednotlivých království, velkoknížectví a oblastí byly vyšity zvlášť a přiaplikovány na podklad pomocí tzv. housenky a obšity krumplovací technikou - kladením zlatého frizé. Stejným způsobem byl do znaku zakomponován Velký znak Ruska. Malba jehlou byla použita také u korouhve nad baldachýnem u vyšívání archandělů Michaela a Gabriela. Dále u přilby Alexandra Něvského, řádu sv. Ondřeje a všech korun i monomachů nad znaky. Stejnou technikou je vyšit i věnec z dubových a vavřínových listů a kopí po stranách znaku. Orlíčci na baldachýnu a hranostají ocásky na hermelínu jsou vyšity za pomoci vyšívacího automatu. Jinak vše ostatní je čistá ruční práce.      
           V celkovém součtu všech hodin potřebných k výrobě tohoto unikátního díla bylo potřeba zhruba tisíc pracovních hodin. Dříve v historii by dílo o takovém rozsahu zabralo více jak dva roky.

                První prezentace, za účasti kozáků Všekozáckého svazu Českých zemí a Slovenska, úspěšně proběhla 25. října 2012 v centru Prahy, v Akademii věd ČR. Prezentace se zúčastnili: Obchodní rada Ruské Federace – Alexandr Turov, Poslankyně Parlamentu ČR – Vladimíra Lesenská, představitel Velvyslanectví Ruské Federace – Daniel Šapovalenko, PhDr. Jiří Beneš (člen Akademické rady AV ČR), Mgr. Robert Zika (tajemník předstedy  rady pro zahraniční styky AV ČR), Anton František Malinovský (rytíř české heraldiky a kurátor výstavy ERBY 2012), Phdr. Stanislav Hošťálek (rytíř české heraldiky, předseda heraldické společnosti Praha) a mnozí další představitelé společenských organizací a sdělovacích prostředků.
            Začátkem příštího roku (2013), po požehnání Metropolitou českých zemí a na Slovensku, vladykou Kryštofem, plánujeme osvětit tento Velký znak Ruského impéria, který byl zhotoven v Čechách.

Irena Dzjubová