Vamberk hostil čtvrté slavnosti krajky

27.06.2011 22:12

V královéhradeckém krajkářském městě Vamberku proběhly již čtvrté slavnosti krajky. Minulý ročník byl mezinárodní, ten letošní byl pouze český.

Městský klub Sokolovna byl místem, kde se akce uskutečnila. Po přivítaní starostou města Jiřím Mazůchem, poslankyní Vladimírou Lesenskou a předsedkyní Výboru pro kulturu a památkovou péči Zastupitelstva Královéhradeckého kraje Václavou Domšovou začaly slavnosti již v pátek dopoledne výstavou české paličkované krajky, kterou si návštěvníci mohli prohlédnout po celý víkend od 9 do 17 hodin, v neděli do 16 hodin.

Součástí slavností byla módní přehlídka s kolekcemi šperků a krajkových doplňků, která začala v pátek v 16 hodin, v 11 hodin pak následující dva dny.

V sobotu od 15 hodin se uskutečnila přednáška s Annou Halíkovou – Moje malá inventura. Zájemci si mohli paličkovanou krajku zakoupit, stejně tak byly k prodeji i potřeby k paličkování. K dispozici byly velkoplošná videoprojekce a také se uskutečnila divácká soutěž o nejzajímavější prezentaci.

Vystavovaly se zejména klasické krajky, jako jsou dečky, šperky či prostírky. Práce krajkářek je k vidění k v krajkářských knihách.